LA CLASSE DEL PINTOR JOAN LACOMBA

Aquest curs ens agradaria estudiar algun pintor amb profunditat ja que l'any passat vam passar molt de gust experimentant amb diferents materials per poder fer vertaderes obres d'art (algunes d'elles estan penjades a l'entrada de l'escola).

Entre tots hem triat el pintor Joan Lacomba com a centre del nostre estudi. També és el que dona nom a la nostra aula. Aquí us deixam la seva adreça per si algú està interessat en saber més coses d'ell.
http://www.joanlacomba.com/

dilluns, 5 de març del 2012

VISITA D'EN JOAN LACOMBA


CONVERSA AMB JOAN LACOMBA.    
Dimarts dia 21 de febrer va venir a estar una estoneta amb nosaltres el pintor que estudiam, en Joan Lacomba.
Va venir tot carregat amb un regal per cada un de nosaltres, però abans de donar els presents vam decidir fer-li un parell de preguntes que ja havíem preparat amb antelació.

DIMARTS, 21 DE FEBRER DE 2012:
Ens posam en cercle entorn a en Joan Lacomba; des de que els infants elegiren entre  diferents quadres  d'en  Miró, en Picasso i en Joan Lacomba, ha passat molt de temps. Malgrat això els infants esperaven amb molta expectativa la visita d'en Joan.
En Joan enceta el diàleg i dóna les gràcies a tots els infants per haver triat els seus quadres i haver posat el nom de Joan Lacomba al grup de 4 anys.
Nosaltres li demanam si no  li sabria greu contestar a algunes preguntes que tenen els infants per fer-li. Ell diu que respondrà encantat a tot el que els infants vulguin demanar-li.
EN JOAN LACOMBA CONTESTANT LES NOSTRES PREGUNTES
A partir d'aquí comencen les preguntes, molts volen demanar i hem d'establir un torn de paraules (algunes de les respostes són un poc més extenses però no els hem pogudes transcriure)

- LUCAS: Pintes amb ses mans o amb tot - pinzells, esponges, paper,...?
-Joan Lacomba: utilitzo moltes coses les mans, esponges com vosaltres, pinzells...
En Joan Lacomba ens explica que ho empra quasi tot, li agrada utilitzar paper-pintura i un paper damunt per escampar o estampar. També utilitza fusta com a suport o per fer gravats i tots aquells materials que es posin al seu abast. Ens explica que també fa escultures amb cadires velles, formigó, fusta...

-JOAN TONI:  Amb quin colors pintes?-Joan Lacomba : Pint amb tots però els que m’agraden més són els  tons vermells, blaus, grocs, cel, carabassa,... i per això i pint més. AINA M. : jo, jo ho sabia, quan havíem mirat els teus quadres.MARTÍ: També has pintat amb tassons?JOAN LACOMBA: si, amb tasssons, amb taps, amb taps de llaunes de coca-cola.MARC: Qui t'ha ensenyat a pintar?JOAN LACOMBA : Primer a s'escola amb un mestre, i després a una escola especialitzada amb pintura.  Una de les persones que més me va ensenyar quan era petit va ser la meva mare que pintava molt bé.ANDREU : Com fas ses escultures?JOAN LACOMBA: amb fusta, fustes velles, bocins de cadires que junt; també amb fang i també fil ferro, PASTA DE PAPER, que és una cola  mesclada amb paper i aigua. Aquí a Selva n’hi ha una al Parc.LLUC : N'Alessia va fer una escultura amb plastilina.JOAN LACOMBA: Fer escultures és  un procés. A vegades primer faig un dibuix i després m'ajuden a fer-la altres treballadors. Al parc de Selva hi ha una escultura de formigó.
JUGANT A FER D'ESCULTURES-RAFEL : pintar és una feina, és una professió? Et deman això per què hi ha infants que els agrada molt pintar i tal vegada poden triar aquesta feina quan siguin més grans.-JOAN LACOMBA: Abans la meva feina era fer de mestre, després quan en varen dir que era massa vell  per fer de mestre em vaig dedicar només a pintar.-JOAN BOVER: Quan eres petit pintaves?-JOAN LACOMBA: Pintava amb un llapis molt petit, només era un tros perquè no en teníem més i  per posar colors agafava  els pètals de les flors i fulles de les herbes els esclafava per fer colors com  el verd.-MARIA DEL MAR: Quans d'anys tens?-Joan Lacomba. : En tenc 77.-MARTÍ : On vares néixer?

- Joan Lacomba: A Palma. Tenim un a petita confusió perquè un infant havia recollit la informació que havia nascut a Sevilla i que tenia uns 57 anys. En J.L. ens aclarí que a Sevilla hi ha un pintor que nom JUAN -FERNÁNDEZ LACOMBA I QUE FIRMA ELS SEUS QUADRES  com JUAN LACOMBA.-ÁLVARO : Es meu papà fa feina al parc on hi ha l'escultura.-Bel : Els infants han recollit la informació de que fas gravats, però no sabem que són els gravats?-Joan Lacomba. : Agaf una fusta o un bocí de linolium, i amb  una eina - una gubia- faig un solc, faig molts de solcs fins que surt el dibuix. Quan està fet es dibuix hi posam pintura i desprès un paper damunt i apareix un dibuix en el paper.
Es gravat és just el moment de fer el dibuix amb la gúbia.
Després de totes aquestes preguntes en Joan Lacomba ens treu el presents que ha duit: un dibuix dedicat a cada infant i un llibre per cada un.(tots vosaltres ja ho heu vist ja que cada infant ho ha duit a casa)

ELS INFANTS MIREN ELS LLIBRES DE RETRATS

ANTÒNIA: (Es comença a mirar el llibre de retrats que li ha regalat i dedueix que deu sortir gent que ell coneix. S’aixeca i li demana) Qui és la teva dona o novia?
En Joan els mostra els retrats de la seva dona. I ens explica que també hi ha autoretrats i ens els mostra.
Després li mostram quins són els quadres que més agradaren als infants i que per això el varen triar. Ens diu que aquest quadres són una FOTO-PINTURA i que és el resultat de posar un ácid damunt de les fotos i després aigua i pintura.

Finalment en Joan Lacomba ens proposa un treball:

Ens mostra un petit catàleg amb les obres que va anomenar bestiari i ens proposa fer el mateix que va fer ell quan van començar amb aquests quadres. Ens diu que a ell li agrada molt jugar amb les formes que surten per atzar.

Ens proposa fer una estampació amb diferents taques de tempera i descobrir-hi un animal. Fer l’estampació ha resultat fàcil, descobrir-hi un animal ens ha costat un poquet més, però el que més ens ha costat ha estat completar-ho així com ens ho imaginàvem.
HEM DE TREPITJAR LES TAQUES QUE HEM FET PER A QUÈ SURTI UNA BONA ESTAMPACIÓ
DESTAPAM L'ESTAMPACIÓ. COM HA QUEDAT?

ALGUNS INFANTS COMENCEN A RETOCAR EL SEU DIBUIX PERQUE S'ASSEMBLI MÉS A L'ANIMAL QUE HAN PENSAT QUE ERA.Moltes gràcies Joan Lacomba per haver vengut a passar una estona amb nosaltres i explicar-nos tantes coses .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada